Selecteer een pagina

Contact

Heb je een vraag over onze diensten of heb je een elektrische panne in je huis, appartement of zaak? Contacteer ons vrijblijvend.

Adres

B. de Vadderlaan 46
2950 Kapellen

Bel ons

Tel.: +32 (0)3 665 16 10
GSM.: +32 (0)475 483 430

Email

Elektricien nodig?
Stuur ons een bericht

F.A.Q.

Veelgestelde Vragen

u

Wat te doen bij een stroomstoring?

Wanneer u een stroomstoring ontdekt, is het zaak om na te gaan wat voor stroomstoring er gaande is. We onderscheiden twee soorten stroomstoringen. Enerzijds is er de externe stroomstoring, anderzijds is er de interne stroomstoring.

Bij een externe stroomstoring ligt de oorzaak van de stroomstoring buitenshuis. Er kan een storing zijn bij de leverancier, een kabel zijn geraakt bij graafwerkzaamheden of brand in een elektriciteitskastje zijn. U kunt nu het beste het nationale storingsnummer bellen op 0800 9009 en verder afwachten.

Bij een interne stroomstoring ligt de oorzaak binnenshuis. Er heeft kortsluiting plaatsgevonden, een groep is overbelast of er is sprake van een lekkage. U doet er nu verstandig aan om een elektricien in te schakelen.

u

Hoe voorkom ik kortsluiting bij mijn houshoudelijke apparten?

Het is sterk aan te raden om zoveel als mogelijk kortsluiting te voorkomen. Tegenwoordig heeft vrijwel elke woning (maar niet allemaal!) een aardlekschakelaar, waardoor het risico op brand bij kortsluiting sterk is verminderd. Helaas is kortsluiting lang niet altijd te voorkomen. U kunt kortsluiting zo goed mogelijk voorkomen door oude apparaten niet zonder meer in te schakelen, maar eerst na te (laten) kijken. Ook wanneer apparaten onder het stof zitten of eerder al elektrische mankementen vertoonden, doet u er goed aan om de apparaten niet langer te gebruiken. De apparaten kunnen door ophoping van stof voor kortsluiting zorgen.

u

Wat zijn de verschillende meters?

Wanneer u de meterkast open doet, zult u zien dat er verschillende meters te vinden zijn. Maar welke meter is nu precies voor wat?

Allereerst zult u een meter zien met een grote schijf eronder. Dit is de elektrameter die meet hoeveel elektriciteit er gebruikt wordt. Tegenwoordig kan de meter digitaal zijn en is de meter te herkennen aan de letters “kW h” die er doorgaans op zullen staan: de afkorting voor kilowatt uur.

Een watermeter is vaak enigszins rond en haaks op de waterleiding bevestigd. Vaak is de blauwe kleur hier terug te vinden. U herkent de meter doorgaans door de meeteenheid “m3” die voor kubieke meters staat.

De gasmeter is vaak een stuk groter dan de watermeter en beige van kleur. Ook hier zult u de afkorting “m3” terugvinden. Ook staat er doorgaans nog een druk in bar op de meter.

u

Kan ik energie besparen met bepaalde lampen?

Het voornaamste doel van lampen is dat een ruimte verlichten. Daarnaast moeten ze er leuk uit zien en betaalbaar zijn. Wat ze vooral niet moeten doen, is warmte genereren. Toch doen sommige lampen dat. Vooral de ouderwetse gloeilampen zorgden voor erg veel warmte. In de winter kan dat een gunstig bijeffect zijn, maar vooral in zomerse tijden is dat ongewenst. Bovendien geeft een centrale verwarming veel meer warmte af.

De warmte moet echter wel opgewekt worden en daarom gebruiken gloeilampen meer energie dan lampen die nauwelijks warmte afgeven, zoals led lampen. Ook halogeenlampen zijn beruchte warmte afgevers en slurpen dus onnodig veel energie. Tegenwoordig zijn LED lampen de meest zuinige lampen die op de markt verkrijgbaar zijn.